Low-code en no code development, wat zijn de verschillen?
Low-code en no code zijn de opkomende trends in het digitaliseren van de samenleving. Ook bij veel bedrijven komen deze platforms voor softwareontwikkeling goed van pas voor het bouwen van eenvoudige of iets complexere applicaties. Dat klinkt heel goed natuurlijk, maar wat betekenen deze begrippen precies en wat zijn de verschillen?
No code development
Vroeger was het ontwikkelen van een applicatie vaak ingewikkeld, duur en tijdrovend. Dit komt doordat elke regel code handmatig ingevoerd moest worden. Nauwkeurigheid was hierbij heel belangrijk. Tegenwoordig is er gelukkig een andere manier om applicaties te ontwikkelen. Met behulp van No code development is het bouwen van een applicatie niet meer zo technisch en tijdrovend. En het beste van al: je hebt er weinig tot geen IT-kennis voor nodig! Bij deze manier van softwareontwikkeling komt er namelijk geen code aan te pas. No code platforms zijn hierom populair onder de zogeheten “citizen developers”, waarmee ze verwijzen naar mensen zonder specifieke programmeerkennis. No code platforms zijn vooral ideaal voor het ontwikkelen van minder complexe applicaties voor intern gebruik. Het biedt een alternatief voor complex databeheer in Excel, waardoor je data gecentraliseerd en makkelijk toegankelijk wordt.
Low-code development
Ben je klaar voor een stapje hoger? Dan is Low-code development iets voor jouw bedrijf! Low-code platforms zijn namelijk geschikt voor de handigere “citizen developers”. In tegenstelling tot de no code platforms is er voor deze systemen wel programmeerkennis nodig en moet er gebruik worden gemaakt van codes. Deels genereert het platform de codes voor jou. Hierdoor kun je sneller ontwikkelen omdat je gebruik maakt van kant-en-klare bouwblokken. Low-codesystemen bieden een stuk meer mogelijkheden dan no code platforms en je kunt er dan ook complexere applicaties mee bouwen. Het platform kan ook ingezet worden om bestaande systemen uit te breiden, te vernieuwen of te koppelen met andere externe systemen.